top of page
IMG_76691.jpg

De Nederlands-Amerikaanse, conservatorium opgeleide violist en altviolist Ian de Jong heeft zijn reputatie opgebouwd met optredens die ononderbroken ontroerend zijn en zich tegelijkertijd meten aan de hoogste professionele normen. Elk project wordt gezien als een nieuwe uitdaging, een kans tot ontwikkeling en exploratie als artiest. Uit vele jaren ervaring heeft Ian live muziek gespeeld op diverse solo en orkestpodia, bij trouwceremonies en verjaardagsfeesten, bij uitvaart, crematie of begrafenis en talloze andere gelegenheden. Opdrachtgevers die deze violist inhuren omschrijven zijn werk als "intens", "creatief" en "zeer overtuigend". Ian heeft in zowel solospel, kamermuziek en orkest veel ervaring.

 

In de VS heeft Ian soloconcerten gespeeld met het Windy City String Ensemble, het Merit Symphony Orchestra en het DePaul Baroque Ensemble, onder anderen. In Nederland speelt Ian als concertmeester van het Ricciotti Ensemble regelmatig concerten, solo stukken en andere solo's met het orkest, in samenwerking met zulke artiesten als Spinvis en Liesbeth List. In Chicago speelde hij solo recitals op series in Unity Temple en de Nineteenth Century Club, naast jaarlijkse recitals verbonden aan zijn studie aan DePaul University. Als kamermusicus is hij lid geweest van het Oberon Trio, het Merit Honors Trio en het Bering Trio. Tegenwoordig is Ian te horen als violist/altviolist van het New Phoenix Ensemble. Hij kreeg aanvullende kamermuziektraining aan de Icicle Creek en Round Top zomer muziekfestivals in 2008 en 2009. Sinds maart 2011 speelt Ian in de nieuwe groep HENS, een band die naast original liedjes ook als Andrew Bird tribute band optreedt.

​Alsmede werkzaam als orkestmusicus, heeft Ian als concertmeester en aanvoerder gespeeld van het Ricciotti Ensemble, het Unico Ensemble, de DePaul kamer en opera orkesten, en laatst als tutti speler met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Metropole Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid, Ludwig, Sinfonia Rotterdam, het Magogo Kamerorkest, het Laurensorkest, het Nederlands Jeugd Orkest, het Ciconia Consort, Het Noordpool Orkest, het Promenade Orkest en Philharmonia Amsterdam. In de studio heeft Ian gespeeld voor artiesten als David Guetta, The Black Eyed Peas, Charlie Puth, Celine Dion, Robbie Williams, Ellen ten Damme, Mr. Probz, David Garrett, Rihanna en Liesbeth List. Ook heeft Ian gespeeld voor de live uitzending op NOS van de herdenking op Kamp Westerbork, en de TV programma's De Wereld Draait Door, Pauw, Podium Witteman, Matthijs Gaat Door, Jinek, Sophie en Khalid, Vermist en de Straten van Amsterdam.

Ians opleiding als musicus is internationaal en divers. Als achtjarige begon hij met vioolles aan de Amstelveen Muziekschool, als een van de eerste leerlingen van Wiesje Miedema, tegenwoordig docent methodiek aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1999 verhuisde Ians familie naar Chicago, waar hij les kreeg van Michael Hining, Guillaume Combet, en Robert Waters. Altijd op zoek naar uitbreiding van zijn muzikale mogelijkheden kreeg Ian ook jazzviool les bij Steve Gibons van Chicago's Gypsy Rhythm Project. Met Robert Waters als hoofdvakdocent studeerde Ian in 2010 magna cum laude af van de DePaul University conservatorium met een bachelor muziek. Na zijn studie nam Ian de beslissing zijn carriere voort te zetten in Nederland. Wonend in Amsterdam sinds 2010, heeft Ian een Bachelor of Music behaald aan het Conservatorium van Amsterdam in 2012 en een Master of Music aan Codarts Rotterdam met Gordan Nikolic (viool) en Gijs Kramers (altviool) in 2016.

Ian speelt sinds juli 2011 op een 1880 Voller Brothers viool, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Naast muziek is Ian ook Engelstalig redacteur en vertaler bij het English Center in Amstelveen.

Foto: Stefan Lens

bottom of page